Kotiseutumme

Houtskari, jonka pinta-ala on 697 km2, muodostuu noin 700 yli hehtaarin kokoisesta saaresta (20 asuttu). Entinen Houtskarin kunta sijaitsee Turunmaan saaristossa aivan Ahvenanmaan rajalla. Houtskarista tuli kaksikielinen kunta vuonna 2003. Kunta muodosti neljän muun kanssa kuntaliitoksen 1.1.2009, ja siitä tuli osa Paraisten saaristokaupunkia. Houtskarissa on kirjoilla noin 500 asukasta, mutta meillä on myös paljon osavuosi- ja vapaa-ajanasukkaita. Asukkaista noin 83 % on ruotsinkielisiä, 15 % suomenkielisiä ja 2 % puhuu muita kieliä. Träsk skola (alakoulu) on ruotsinkielinen, mutta Korppoossa järjestetään suomenkielistä opetusta sekä ala- että yläkoululaisille ja myös ruotsinkielisille yläkoululaisille jo syksystä 1980. Luonto on vaihtelevaa ja kasvisto runsaslajista muun muassa kalkkipitoisen maaperän, hyvän ilmaston ja hoidettujen maanviljelysmaiden ansiosta. Houtskari kuuluu kokonaisuudessaan Saaristomeren biosfäärialueeseen ja osittain myös Saaristomeren kansallispuistoon.

Paljon suuria yhtenäisiä peltoja täällä ei ole. Saaristoluonto on sen sijaan kuin tilkkutäkki metsää, kalliota, suota, peltoa ja vesistöä. Nykypäivän vaatimukset suurista tehokkaista yksiköistä eivät tee saaristolaismaanviljelijän elämää helpoksi. Yksi selviytymistapa on erikoisviljelyyn panostaminen. Houtskari on tunnettu aikaisista ja hyvistä varhaisperunoistaan. Varhain keväisin monissa kylissä näyttää siltä kuin pellot olisivat lumen peitossa, mutta näkymä pettää. Välkehtivät pellot ovat katettuja perunaviljelmiä. Tomaatit ovat toinen suuri ”vientituote” ja niitä viljellään nykyisin ympäri vuoden. Muita viljeltäviä erikoislajeja ovat esim. omenat. Houtskarin vanhimmat tunnetut ihmisen jättämät jäljet lienevät pari hautaröykkiötä pronssikaudelta.

kotiseutumme kollaasi1

Houtskarissa on hyvät peruspalvelut, joita yksityiset yritykset täydentävät. Yhdistystoiminta on erittäin vilkasta ja myötävaikuttaa osaltaan paljolti asukkaiden viihtyvyyteen. Houtskarissa on myös useita elinvoimaisia kyliä. Monet niistä ovat edelleen perinteisiä ”rykelmäkyliä”. Etenkin Hyppeis ja Björkö ovat tunnettuja kauniista venevajoistaan.

Kyläluettelo: Näsby (Houtskarin kirkonkylä), Storpensar, Saverkeit, Kittuis, Medelby, Hönsnäs, Berghamn, Träsk, Jervis, Hyppeis, Roslax, Kivimo, Björkö, Mossala, Äpplö ja Nåtö.