Maismea6

Luonto

Houtskarin pitäjäkukka seljakämmekkä (dactylorhiza latifolia) on sekä nähtävyys että harvinaisuus. Orkideojen heimoon kuuluva seljakämmekkä, ruotsiksi ”Adam och Eva”, on tuttu näky Ahvenanmaan maakunnassa, mutta idempänä Suomessa se on harvinainen. Houtskarissa sitä esiintyy useilla eri paikoilla ja välillä esiin-tymät voivat olla runsaitakin. Erityisen hienoja esiintymiä tavataan Jungfruskärillä. Seljakämmeköitä on kahta eri väriä keltainen ja punainen muoto ja ne myös kas-vavat usein samoissa paikoissa. Kukinta tapahtuu touko- kesäkuussa ja on muistettava, että kasvi on rauhoitettu.

Seljakämmekän lisäksi Houtskarissa voi ihastella muun muassa kauniin keltaisia kevätesikoita, viehättäviä kissankäpäliä, runsaita luhtalitukoita ja rauhoittavia pähkinälehtoja tuhan-sine valko- ja sinivuokkoineen.

Houtskarin pitäjälintu on puolestaan haahka (somateria mollissima). Haahka on näyttävä ja suurikokoinen kaunis vesilintu, jonka koiras on helppo tunnistaa. Alun perin haahkoja pyydettiin ravinnoksi etenkin keväisin ja haahkan liha oli tärkeä lisä saaristolaisten ravintoon. Nykyään kevätpyynti on hyvin kiistanalainen ja tiukasti lailla säädelty. Haahkaan symbolina voi törmätä Houtskarissa melkeinpä missä tahansa kuten esimerkiksi venevajojen seinustoilla puukoristeina.

Lajisto on kiehtova ja monipuolinen

Houtskarin koko linnusto on kiehtova ja monipuolinen. Etenkin kesäiset aamut ja illat täyt-tyvät linnunlaulusta, kun mm. satakielet, mustarastaat ja laulurastaat sulostuttavat kuulijaa äänellään ja vesilinnut kurnuttavat omia sointujaan. Joutsenet pesivät täällä monin paikoin runsaslukuisina ja upeiden valkopäisien merikotkien voi nähdä liitelevän ylväinä taivaalla. Houtskarissa viihtyvistä vesilinnuista voidaan haahkan lisäksi mainita mm. silkkiuikut, iso koskelot, lapasorsat ja telkät. Lisäksi Houtskarissa voit nähdä myös sepelkyyhkyt, meriharakat, kalasääsket, hippiäiset, punavarpuset jne. puhumattakaan muuttomatkoilla täällä pysähtyvistä linnuista. Lista on loputon. Houtskari on lintubongaajan unelmakohde!

Lintujen lisäksi Houtskarissa voi nähdä myös mm. peuroja, metsäkauriita ja hirviä tai vaikkapa harvinaisia apolloperhosia kymmenien muiden perhoslajien lisäksi.

luonto kollaasi4

Hyvät kalavedet

Houtskarissa on myös hyvät kalavedet ja kalastuksen kohteena on etenkin hauki, siika, kuha ja silakka. Rantaviivaa tutkiskeleva puolestaan voi löytää esimerkiksi sinisimpukan, sydänsimpukan tai hietasimpukan kuoria.

Houtskarin monipuolinen luonto tuottaa ihmisille iloa, mutta se edellyttää myös vastuullisuutta ja varovaisuutta luonnossa liikkuessa. Älä siis poimi harvinaisia kasveja tai tungettele pesimässä olevia lintuja. Älä roskaa luontoa tai mekasta eläinten läheisyydessä. Toinen toistamme kunnioit-taen saamme kaikki nauttia tulevaisuudessakin tästä upeasta ja kauniista saariston luonnosta. Houtskarin luonto on kuin paratiisi maan päällä.