Juhannussalkoja ja juhannusviettoa

Juhannusaattona pystytetään lähestulkoon Houtskarin joka kylässä juhannussalko. Salko koristellaan lehvillä ja ruoholla ja siihen lisätään erilaisia symboleja, kuten pieniä kuusia, veneitä ja pyörivä ”aurinko”. Sanotaan että salko ”puetaan”, niin kuin kaunis morsian.

Yksikään salko ei ole toisensa kaltainen, vaan jokaisella kylällä on omat perinteensä. Mossalan juhannussalko on maaliman korkein. Se on 32 m korkea ja pystytettiin vuonna 2013, kun uusi salko tehtiin vanhan huonokuntoisen tilalle. Katso kuva ylhäällä!

Usein kylästä pois muuttaneet palaavat juhannukseksi kotikyläänsä koristelemaan salkoa ja viettämään juhannusta yhdessä säilyttääkseen tätä ainutlaatuista perinnettä.

Jos satut olemaan juhannuspyhinä Houtskarissa, osallistu jonkun kylän salon koristeluun. Koristelu ei ole vaikeaa ja jos olet epävarma siitä mitä sinun pitäisi tehdä – kysy! Joku vastaa varmasti ilomielin ja näyttää mallia!

Juhannussalko ei ole vain koriste tai nähtävyys. Ennen vanhaan monet kyläläiset seurasivat tuulensuunta katsomalla salkoa – ja tekevät niin edelleenkin.

Mossalan juhannusalko