Houtskarissa on mahdollisuus harrastaa geokätköilyä (engl. geocaching). Houtskarin saarelta löytyy reilusti yli toistakymmentä geokätköä, joista osa sopii hyvin myös vasta-alkajille. Harrastus on hauska, sillä se ei ole aikaan sidottua ja sitä voi harrastaa koko perheen voimin. Sen avulla voit myös tutustua paremmin Hout-skarin alueeseen, sillä useiden geokätköjen kätkökuvausten yhteyteen on kirjoitettu paikallista tietoutta. Tämä harrastus vie mennessään!

Mitä geokätköily on?

Geokätköily on koko perheen ulkoiluharrastus, jossa etsitään maastoon tai rakenteisiin piilotettuja pieniä purnukoita ja rasioita eli geokätköjä. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Kätköjä voidaan myös etsiä pelkästään kartan avulla. Laite voi olla erillinen GPS-laite tai ihan tavallinen älypuhelin.

Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastukseen liittyvistä Internet-sivustoista. Kuvaus voi varsinaisten ohjeiden lisäksi sisältää myös taustatietoa kätkön sijaintipaikasta tai lisävihjeitä helpottamaan kätkön etsimistä. Kätkön koordinaatit voidaan antaa joko suoraan (peruskätkö) tai jonkin arvoituksen tai tehtävän ratkaisuna.

Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, lyijykynästä ja lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä käyntipäivänsä. Geokätköt sijaitsevat yleisillä alueilla, joilla voi jokainen vapaasti liikkua tai yksityisalueella, mikäli kätkölle ja alueella liikkumiseen on hankittu maanomistajan lupa.

geoKuinka päästä alkuun geokätköilyssä?

Yksinkertaisin tapa aloittaa geokätköjen etsiminen on rekisteröityä ilmaiseksi Geocaching.com-sivustolle tai ladata se sovelluksena älypuhelimelle. Sovellus/sivusto vaatii kirjautumista, mutta sen jälkeen se on kätevä tapa kartoittaa alueella sijaitsevat geokätköt kulkipa missä päin tahansa.

Sovelluksen hakutoiminnon avulla voit hakea listauksen Houtskarin geokätköistä. Näet kätköt myös kartalla, jolloin voit valita itsellesi sopivimman kohteen helposti. GPS- paikantimen ja kartan avulla näet etäisyytesi kätköstä ja esimerkiksi sen lähestytkö kätköä vai loittonetko siitä.

Geocaching.com on maailman suurin geokätköilysivusto. Sivustolla on jäseniä ympäri maailman, ja sen listoilla on yli 2,65 miljoonaa kätköä yli 200 maassa. Ilmainen jäsenyys antaa pääsyn suurimpaan osaan kätköjen tiedoista. Lisäksi maksullinen, mutta kohtuuhintainen premium-jäsenyys sisältää edistyneempiä hakutoimintoja sekä vain premium-käyttäjille tarkoitettuja geokätköjä.

Geokätköilyn pelisäännöt

Geokätköilyssä on hyvä muistaa vastuullisen geokätköilyn pelisäännöt:
– En aiheuta turhaa vaaraa itselleni tai toisille geokätköilijöille.
– Otan huomioon jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet.
– Noudatan roskattoman retkeilyn periaatteita ja jätän mahdollisimman vähän jälkiä luontoon ja ympäristöön kätköjä etsiessäni ja niitä tehdessäni.
– Kunnioitan maanomistajien ja asukkaiden oikeuksia.
– Huolehdin siitä, että geokätköt pysyvät tallessa eli piilotan kätkön samalle paikalle ja samalla tavalla kuin se oli löytäessäni, korjaan kätkön naamiointia, jos se on liian näkyvillä tai selvästi kärsinyt.
– Muistan myös pitää reissaajat eli geokätköstä toiseen kiertävät aarteet kierrossa ja kirjata reissaajien löydöt ja jättämiset ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja kätköilystä suomeksi osoitteessa: https://geokätköt.fi/opas/aloittaminen/

Hyvää seikkailumieltä etsintöihin!