Startsida » Se & Upplev » Borgberg utkikstorn
Utsikt ända till Åland

I västra delen av Houtskär, i Jervis, finns ett högt berg med utmärkt utsikt över Houtskär med omnejd. År 1993 byggde man ett utkikstorn på berget och vid god sikt ser man ända till Åland. Utkikstornet är även omtyckt av fågelskådare, som härifrån brukar följa med flyttfågelströmmarna om vårarna och höstarna.

Om du kommer med färjan till Kittuis hittar du Borg-berg genom att köra ca 9 km rakt fram på Houtskärs- vägen till Träsk. I vägkorsningen i Träsk svänger du till vänster mot Hyppeis och fortsätter ca 3,5 km tills du hittar en liten svart Borgberg-skylt på högra sidan. Det finns en parkeringsplats ca 50 m före skylten på båda sidorna i en backe. Om du kommer från Mossala-hållet, ska du köra ca 2,5 km rakt fram efter att du kört av Kivimo-färjan. Då kommer du till en korsning som visar Näsby-Åbo. Sväng höger och strax därefter höger igen, mot Hyppeis. Följ sedan anvisningarna ovan angående sträckan efter Hyppeis vägskäl.

Vägen upp till berget är ganska brant. Man har byggt trappor på de brantaste platserna, men det lönar sig inte att försöka gå upp, ifall man har svårt att ta sig fram.